top of page

De Toekomst Door een Virtuele Bril


In juni 2023 heeft Apple haar langverwachte VR headset, de Apple Vision Pro aangekondigd. Deze aankondiging is een opwindende mijlpaal in de wereld van augmented reality (AR) en virtual reality (VR), en het heeft potentieel om de wereld ingrijpend te veranderen. Een ding dat zeker is, is dat virtuele tours in de toekomst alleen maar relevanter zullen worden door deze technologische ontwikkeling. Wij van My Virtual Space houden deze ontwikkeling dan ook nauwlettend in de gaten.


Virtuele tours zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Vanaf de corona pandemie ging dit in een stroomversnelling, doordat het toen niet mogelijk was om bijvoorbeeld een open huis of een rondleiding te doen. Hierdoor raakte men zich bewust van het gemak van zo'n virtuele tour en inmiddels zijn deze zelfs de norm geworden voor bepaalde sectoren, zoals de vastgoed sector. Er zijn dus nu al vele redenen om een virtuele tour te maken voor uw pand of bedrijf, maar de reden die alles overtreft zijn de plannen van de tech-giganten Apple, Google en Meta (voorheen Facebook) en hun VR-headsets.




Zoals in de video van Apple hierboven te zien is, is het hun doel om technologie in de toekomst op een immersive manier te gebruiken. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld je berichten, apps en videos van je smartphone met de bril voor je ogen kunt zien. Geen scherm meer waar je naar kijkt. Het scherm zit voor je ogen en beweegt met je mee. Alles wat je opzoekt zie je in een 360 graden beeld. Hierin zie je het nut van een virtuele tour terug. Een virtuele tour bestaat uit aan elkaar bewerkte 360 graden foto's. In het toekomst scenario dat Apple probeert te schetsen zou elk bedrijf dat je opzoekt een virtuele tour beschikbaar hebben zodat je meteen via je Vision Pro even binnen kunt rondkijken.


Het klinkt als een fantasie, maar het wordt toch echt op de markt gebracht door de grootste tech-leaders van het moment. Je vraagt je wellicht af waarom deze bedrijven dit zo erg proberen te pushen. De kracht van VR ligt in zijn vermogen om onze wereld uit te breiden en nieuwe mogelijkheden te creëren op vele vlakken zoals leren, genezen, ontdekken en verbinden. Zo zou in het onderwijs VR-headsets gebruikt kunnen worden om concepten tastbaar te maken. Studenten kunnen bijvoorbeeld historische gebeurtenissen herbeleven alsof ze er zelf bij waren. In de gezondheidszorg kunnen VR-therapieën patiënten helpen bij het overwinnen van fobieën, trauma's en pijnmanagement. Voor bedrijfstrainingen biedt VR een realistische omgeving voor het ontwikkelen van vaardigheden, van het besturen van complexe machines tot het oefenen van communicatievaardigheden.


Hoe de wereld er over een aantal jaar precies uitziet valt niet te voorspellen. Maar dat wij richting een wereld gaan waarin wij informatie tot ons krijgen op een manier andere manier, meer ruimtelijke manier, lijkt vast te staan.






bottom of page